, maximaahetdeNiet geoefend wat nu?!?

Ik krijg regelmatig beschaamde leerlingen in de les. Ik heb niet geoefend. En soms zegt er wel eens een leerling de zangles af vanwege diezelfde rede. Dat is natuurlijk heel vervelend want je wil je altijd goed voorbereiden op een volgende zangles. Maar tja, zoals ik altijd zeg “het leven vind plaats”. In deze blog geef ik jullie graag wat tips waarmee je het oefenen makkelijk in je dagelijks leven kan inpassen.

Zing zoveel als je wil. Op de fiets, onder de douch, met de radio mee, in de auto of tijdens de schoonmaak zijn zoal momenten waarop je heerlijk kan zingen. Denk aan zingen alsof het bewegen is. Hoe meer je beweegt hoe beter en soepeler je lichaam of juist je stem functioneert. Zo blijft zingen ook leuk op de momenten dat je in de zangles aan een moeilijk stuk werkt. Even iets zingen wat je makkelijk afgaat doet wonderen voor je plezier en motivatie.

Wanneer je een specifieke techniek onder de knie wilt krijgen is, het liefst dagelijks, minimaal 10 tot maximaal 20 minuten perfect. Die 10 minuten kan je dan weer plakken aan bijvoorbeeld de afwas of het inruimen van de vaatwasser. Plak het aan iets wat je toch iedere dag doet. Bijvoorbeeld na het tandenpoetsen in de badkamer. 10 minuten is vaak makkelijker in te plannen dan 1 uur. Daarnaast zorgt iedere dag 10 minuten ervoor dat je stem iedere dag even getraind wordt en dat werkt beter dan 1 of 2 uur in de week. Bedenk aan welk moment in de dag jij 10 minuten zingen kan plakken.

Als je een nieuw lied moet instuderen zet dat lied dan op je oren. Bijna iedereen heeft tegenwoordig Spotify.  Zit je op de fiets, draai het nummer grijs. Hetzelfde geld bijvoorbeeld in de auto. Hoe vaker je het hoort, hoe sneller je het opslaat in je hersenen.
En dat kan natuurlijk overal. Zelfs op kantoor wanneer je die saaie gegevens moet verwerken. Deel het lied op in stukken en focus je telkens op één stuk wanneer je het uit je hoofd gaat leren. Zo krijgen alle coupletten evenveel aandacht en hoef je niet te grote stappen te zetten.

Natuurlijk begrijp ik dat het leven het leven is en dat jij zingt voor je plezier. Maak je niet druk als het een keer niet helemaal of helemaal niet lukt. Kom gewoon naar de zangles. Juist die zangles kan jou net dat extra zetje geven om weer gemotiveerd thuis aan de slag te gaan.

Wil jij ook lekker gemotiveerd zingen? Kom naar Hesters Vocals voor een proefles of een lespakket.

 

Tot zings!  Hester