Ja het is winter.

Dat betekent ook griepjes en verkoudheden en helaas Covid. Zingen gaat dan even wat minder makkelijk. Je neus zit verstopt, de klieren in je nek zijn opgezwollen en slikken doet pijn. Meestal ben je ook een deel van je klank kwijt. Heel vervelend natuurlijk. Waardoor worden jij en je stem ziek? Keelklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen zoals virussen, bacteriën of verkeerd stemgebruik. In deze blog richt ik mij vooral op klachten bij een virusinfectie. Hoe zorg je ervoor dat jouw stem het beste door deze ongemakkelijkheden heen komt? Hier vindt je fijne tips om jouw stem te helpen.

Rust!


Allereerst: geef je stem rust!
Heb geduld een virusinfectie gaat meestal vanzelf weer over. Geef je stem in de tussentijd rust. Dus even niet zingen!! In ieder geval niet dat musical stuk van 3 octaaf of dat pittige rocknummer. Het slijmvlies in je mond en keel en om je stembanden is met een verkoudheid meestal opgezet en geïrriteerd. Dat betekend dat het minder goed belast kan worden. Wanneer je je enkel verzwikt en deze opzwelt ga je er ook niet direct op staan, maar geef je je enkel juist wat rust tot de zwelling voorbij is. Datzelfde geld voor je stem.

Verzachten

Tip 2: Eten en drinken hebben invloed op je slijmvliezen. Laat pittig en sterk gekruid eten even achterwege en drink je drinken niet te warm of te koud. Wanneer je het pijnlijke gevoel in je stem graag wil verzachten. Neem dan natuurlijke honing dropjes of Isla Moos. Vooral de groene versie van isla moos werkt verzachtend zonder te pittig of te zuur te zijn.  Een beetje honing in je thee heeft ook verzachtende werking.

Waarom dit zo verzachtend werkt? Het heeft te maken met de snelheid van de prikkels naar je hersenen een warmte of een koude prikkel is sneller dan een pijn prikkel. Dus werkt een kopje thee heel fijn tegen het stillen van de pijn. En het maakt je lichaam lekker warm wat altijd fijn is als je je niet zo lekker voelt. De honing in de thee of in dat dropje komen niet in de buurt van je stembanden daar heeft het dus geen direct effect op. Maar het heeft wel effect in de bovenkant van je strottenhoofd en in je slokdarm en dat helpt ook met de sensatie in de rest van het strottenhoofd. Waardoor de irritatie of pijnprikkel wordt doorbroken. En dat geeft rust.

Drinken

En als laatste tip: Drinken, drinken en nog eens drinken. Het helpt je stembanden soepel te blijven en helpt je lichaam met het verwijderen van afvalstoffen.

Voorkomen

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dus zorg altijd goed voor jezelf. Eet veel groente en fruit, drink veel water en thee, drink weinig tot geen alcohol en als je rookt stop er dan mee!
Sport of beweeg regelmatig en zorg voor een goede nachtrust. Ga iedere dag even naar buiten voor je vitamine D. Als dat niet altijd lukt slik eens wat bij. Het klinkt allemaal een beetje saai, maar het werkt wel. Heel veel beterschap allemaal en tot ziens in de zangles.

Ben je weer helemaal gezond? Meld je aan voor een proefles bij “Hesters Vocals”. De zangpraktijk in Nijmegen. Ik geef jou graag zangles met de aandacht die jij nodig hebt om ontspannen en gezond te leren zingen met jouw unieke zanggeluid.